Baskı Çeşitleri - Serigrafi Baskı

Serigrafi baskı nedir?

Serigrafi; mürekkebin, kalıbın delik (görüntülü) kısımlarından baskı altı malzemesi üzerine aktarıldığı baskı tekniğidir. İpek, şablon, elek baskı isimleriyle de anılan serigrafi, grafik sanatı, tekstil, resim ve yazı baskı çalışmalarında sıkça kullanılır. Serigrafinin diğer baskı tekniklerinden (ofset, tipo vb.) ayrılan en önemli özelliği, basılamayan ya da çok zor basılan değişik malzemeler  (cam, porselen, metal, taş, kumaş) üzerine baskı yapılabilmesidir. Bir çok renk seçeneği barındırması ve dikkat çekici bir görünüm sağlaması nedeniyle ambalaj ve paketleme sektöründe tercih edilen bir yöntemdir.



Baskı araç-gereçleri

Gaze: Baskı yapılırken boyanın istenilen şekilde çıkmasını sağlayan delikli yapıya sahip ipekli dokumadır.

Çerçeve: Baskının daha iyi ve kolay yapılmasını sağlamak için ipekli dokumanın gerdirildiği ahşap veya metal malzemeden yapılan çerçevedir.

Emülsiyon: İstenilen modelin baskı yapılması için ipekli dokuma üzerindeki mürekkebi geçiren ve geçirmeyen alanların oluşmasını sağlayan kimyasal üründür.

Ragle: Baskı uygulanırken mürekkebin istenilen yüzeye geçmesini sağlayan ucu kauçuktan yapılan alettir. Tam yuvarlak, kesik, kenarları yuvarlak, v tipi ve kenarları dik açılı olarak farklı çeşitte uçlar mümkündür.

Işıklı Masa: İpekli dokuma üzerine geçirmek istediğimiz baskı modelinin, kalıp haline gelmesi için, ışıklı bir ortamda bekletilerek emülsiyon üzerine geçmesidir. Bu yönteme pozlama denir. Halojen (iyot kuarzt lamba), ultraviyole, floresan, akkor flamanlı gibi ışık türlerinden yapılan işleme uygun olanı seçilir, belli bir mesafesine kırılmaz cam konulur ve üzerine baskı modeli ile emülsiyonlu gaze yerleştirilir. Belli bir süre desen geçene kadar bekletilir.

Baskı Boyası: Her türlü boya çeşidi kullanılabilir, ürünlerinize uygun olanı  seçerek ipekli dokumanın incelik türüne göre boya inceltilerek kullanılır.

İnceltici, geciktirici: İncelticiler ile mürekkebin yüzey üzerindeki geçişi kolaylaşırken, geciktiriciler ile kuruma süresi değiştirilir.

Baskı Tezgahı: Baskı için oluşturulan kalıbın kolayca takılıp çıkarılacağı menteşeli sisteme sahip baskının yapıldığı tezgahlardır.

Kurutma Tezgahı: Malzemenin çok olduğu durumlarda baskının kuruması gereken sürede yer kaplamaması için kullanılan üst üste tel raflardan oluşan tezgahlardır.

     

Hazırlık Aşaması

Kullanılacak malzemenin özelliğine göre inceliği belirlenen ipekli gaze, baskının daha düz olması için ahşap veya metal çerçevede gerdirilir. Gerilen malzemenin üzerine plastik bir malzemeyle mürekkebin geçmesini sağlayan emülsiyon dökülür. Kurutma makinesiyle dökülen emülsiyon kurutulur fakat bu ısının 40 dereceyi geçmemesi gerekir. Böylece kalıp hazırlanmış olur ve  pozlama aşamasına geçilir. Aydınger film üzerine geçirilen yazı veya desen,  floresan lambaların bulunduğu kırılmaz cam üzerine kalıp ile yerleştirilir, üzerine ağır bir cisim konulur ve çevreden ışık alması engellenir. Bu işlemin süresi çıkarılacak kalıba ve malzemeye göre değişmektedir. Malzemeye göre gerekli süre kadar bekletilerek ışık etkisiyle yazının kalıp üzerine geçmesi sağlanır. Pozlama işlemi tamamlandıktan sonra yazıların belirginleşmesi ve gözeneklerin açılması için yıkama işlemi yapılır. Gözeneklerin dolmaması için ardından kurutma işlemi uygulanır. Böylece baskı yapılacak kalıp hazır hale getirilir.

Uygulama Aşaması

Hazırlanan kalıp baskı yapılacak menteşeli tezgaha takılır, fabrikasyon ürünlerinde baskı tezgahları yerine serigrafi makineleri kullanılır,  altına ürünün kaymaması için tabaka koyulur. Baskı yapılacak yazının çevresi diğer desenlere karışmaması için kaplanır ve boyanın döküleceği havuz oluşturulur. Boya, kauçuk düz uçlu ragle yardımıyla desen üzerine uygulanarak ürüne geçmesi sağlanır. Baskısı yapılan ürünler kuruması gereken sürede kurutma tezgahlarına kaldırılır ardından paketlenir.

Temizlik Aşaması

Baskı işlemi tamamlandıktan sonra kalan boya alınır, oluşturulan havuz dikkatle bozularak  tiner ile gazenin üzerindeki boya silinir. Ardından yıkama ve kurutma işlemleri yapılarak gazenin daha sonra tekrar kullanılabilir hale gelmesi sağlanır.

   

Mücevher Kutularında Serigrafi baskı

Mücevherlerinizi sunacağınız kutuların model ve rengini seçtikten sonra firmanızın isim ve logosunu iç veya dış kısmına baskı yaptırabilirsiniz. Kutuların içerisindeki süet standlar, lazer ahşap kutular  ve karton kutular üzerinde serigrafi baskı kullanılmaktadır.

  • Firmanızın isim/logosu hazırlandıktan sonra aydınger film üzerine geçirilir.

  • İpekli gaze üzerine emülsiyon dökülerek hazırlanan kalıba pozlama işlemi ile yazıların geçmesi sağlanır. Bu işlemin süresi ortalama 6 dkdır.

  • Pozlama işlemi sonrası yıkama yapılarak gözenekler temizlenir ve kurutularak kalıp hazır hale getirilir. Serigrafi tezgahı üzerine kalıp takılır ve yazının olduğu bölgeye boyanın dökülmesi için havuz oluşturulur.

  • Gazenin inceliğine ve boyanın türüne göre gerekli inceltmeler yapılarak boyanın kolay geçmesi ve deseni oluşturması sağlanır. Gümüş, altın, siyah renk boyaların yanı sıra kutularınıza uygun renklerde seçtiğiniz boyalar da kullanılabilir.

  • Boya ve kalıp hazırlandıktan sonra baskı işlemine geçilir. Kendi tasarımınızdan oluşan imalat kutularda, kutuların içerisindeki süet kaplamalı standlara, üst veya alt yüzeylerine baskı yapılabilir. Bunların yanı sıra kadife, karton ve ışıklı kutu serilerimizde de baskı yapılması mümkündür.